ШАРТАЛТ ЭСВЭЛ ҮНЭГҮЙ УЛААН ДАРС УУ?

Миний ажлын хувьд хэд хэдэн давталттай байдаг бөгөөд энэ нь “улаан дарсны толгойны өвчин” -ийг бууруулдаг дарсыг туршиж үзэх нь тэдний нэг юм. Веглио Микелино ба Фиглиогийн бага гистамин дарс нь даралтанд тэсвэртэй байдаг ч би илүү сайн уух нь илүү үр дүнтэй болоход нөлөөлсөн гэж хэлэх гэсэн юм.

Гистаминууд гэж юу вэ, яагаад энэ нь бидний дарснаас гардаг вэ?

Гистамин бол дархлааны системээс халдаж буй бие махбодийн ялгаруулдаг химийн бодис юм. Гистамин ялгаруулах нь бидний капиллярыг нэвчих чадварыг нэмэгдүүлдэг бөгөөд энэ нь цагаан эсийн эсүүд гадны биетүүдийг чиглүүлж, довтлоход хялбар байдаг. Харамсалтай нь, энэ урвал нь үрэвсэл, хамрын нус, нүдэнд ус хурах зэрэг тааламжгүй шинж тэмдгүүдийг үүсгэдэг. Харшилтай бол бидний дархлааны систем нь амьтны үс, модны цэцгийн тоос гэх мэт өөр бусад аюул заналхийлдэггүй биетүүд байгаа тохиолдолд гистаминыг ялгаруулдаг.

Бие махбодид үйлдвэрлэгдэхээс гадна гистаминыг зарим хоол хүнс, тэр дундаа усан үзэмний хальсанд агууллагддаг. “Дарсны толгой өвдөлт” нь гистамин мэдрэмтгий хүмүүст гистамины шингэрэлт буюу ферментийг зохих ёсоор солилцох чадваргүйгээс үүдэлтэй гэж үздэг. Гистаминууд нь астма, экземыг улам дордуулж, загатнах, гэдэс өвдөх, гүйлгэх, тууралт үүсгэдэг гэж “The daily mail” мэдээлэв. Уолл-стрит сэтгүүлд бичсэнээр улаан дарс нь цагаан дарс, шампан дарснаас илүү гистамин агуулдаг тул улаан дарс нь гистамин мэдрэмтгий хүмүүс үүнээсээ ичихээ сурсан байдаг.

Гэсэн хэдий ч гистамин нь дарсны найрлага дахь цорын ганц бүрэлдэхүүн хэсэг биш бөгөөд энэ нь таны тааламжгүй байдалд нөлөөлдөг. Улаан дарсны найрлагад агуулагдах тирамин, исгэх явцад үүссэн сульфит нь харшлын урвал үүсгэж болох боловч уудаг хүмүүсийн цөөн хувьд тохиолддог.

Миний туршлага

Италийн баруун хойд хэсэгт орших Пьемонт мужид байрладаг Веглио Микелино ба Фиглио нь жижиг, гэр бүлийн эзэмшдэг шар айраг үйлдвэрлэдэг газар бөгөөд миний туршиж үзсэн байгалийн гистамин агуулсан улаан дарс үйлдвэрлэдэг.

Уламжлалт дарс нь литр тутамд 10 орчим мг гистамин агуулдаг бол Dolcetto D’Alba болон Barbera D’Alba дарс нь литр тутамд ердөө 0.5мг байна. Олон улсын дарсны зөвлөх Себастиано Рамелло. Дарс нь ийм бага хэмжээний гистаминыг хэрхэн яаж олж авах нь усан үзмийн модноос эхлээд савлах процесст хамаарах бүх зүйлээс хамааралтай байдаг байна.

“Усан үзэм бол хамгийн чухал зүйл. Энэ бол хөрс, түүнчлэн жилийн 12 сарын хугацаанд юу хийдэг вэ ”гэж АНУ-д Веглиогийн үндэсний төлөөлөгч Сержио Сгро Medical Daily-д ярьжээ. “Савыг уухаас өмнө болон дараа нь бүх зүйл цэвэр, ариутгасан байх нь бас маш чухал юм.”

Миний мэдэж байгаагаар надад гистамин мэдрэмтгий чанар байхгүй ч улаан дарсны толгойн өвдөлт, тэр ч байтугай улаан дарсны өлсгөлөнг би сайн мэднэ. Тиймээс дарс нь түүний нэр хүндэд нийцэх эсэхийг харахад би баяртай байв.

Бямба гарагийн шөнө би ээж, нөхрөөсөө Веглиогийн бага гистамин агуулсан хоёр дарс цуг уухыг хүссэн юм. Шинжлэх ухааны нэрээр тэдэнд үүрэг болгосон. Гурван шил надад гайхмаар шингэн санагдаж байгааг анзаарав. Би архи ууж эхэлсэн ч толгойд маань илт мэдрэгдэв. Гурван цагийн дараа нэг шил дуусчихсан байхад би энгийн хэвээр байсан – ямар ч дэггүй мэдрэмж, мэдээжийн хэрэг таагүй мэдрэмж алга. Шөнө дундын үед нөхөр, ээж хоёр улаан дарсны сорилтоос ангижирсан боловч надад жаахан хичээнгүйлэн, хагас сайн өдрийн туршилтаа дахин үргэлжлүүлэхийг би хичээсэн.

Маргааш өглөө нь би нэг шил дарс уусан гэдгээ бүрэн мэдэж байсан. Би цангаж, хөлчүү байсан ба мэдээж урьд нь төлөвлөж байсан шиг ням гарагийн өглөө гүйлт хийхээр явсангүй. Гэсэн хэдий ч би архи уусны дараа өглөө ердийнхөөс хамаагүй сайжирсан байдаг байсан бөгөөд шингэн алдалт, нойрмог байдал нь үнэндээ толгой өвддөггүй байсан тул энэ байдлыг улам тэсвэрлэж чадсан. Би босож, жүржийн шүүс ууж, жаахан шарсан талх идэж, үд дунд нь би дажгүй болсон.

Хэт их согтууруулах ундаа хэрэглэвэл та муудах болно, гэхдээ энэ дарс аль нь ч тааламжтай байсан тул дарснаас ердийн “хорт бодисын” ихэнх хувийг хассан юм шиг санагдсан. Ердөө ердөө 13.99-аас $ 16.99-ийн хооронд “цэвэр дарс” худалдаж авах нь санхүүг сүйтгэхээ болино.

Бүгд байгалийн замаар

Сегро-ийн тайлбарласнаар лабораторид бага гистамины дарс үйлдвэрлэхэд хялбар байдаг. Мэдээж үр дүнд хүрэх нь хэцүү байдаг ба мэдээж ижил үр дүнг авах шаардлагатай. Түүний зөв. GMO (генетикийн хувьд өөрчлөгдсөн организм) -тай хийсэн дэвшил нь хүнсний үйлдвэрлэлийг өөрчилж байгаа бөгөөд дарснаас бусад нь өөрчлөгдөөгүй байна. Саяхан “гинжийг өөрчлөх” мөөгөнцрийн геномын нээлт нь лабораторийн бүтээсэн “эрүүл” дарс болж магадгүй гэсэн таамаглалыг бий болгов. Эдгээр дарсыг зөвхөн өлсгөлөн үүсгэгч хорыг гадагшлуулахаас гадна ресвератрол гэх мэт эрүүл бүрэлдэхүүн хэсгүүдийг өөрчлөх болно. Гэсэн хэдий ч GMO нь маргаантай хэвээр байгаа боловч Веглиогийн дарс нь сайн тариалан, эрүүл ахуйн савлаганаас өөр юу ч хэрэглэдэггүй нь ийм үр дүнд хүрсэн байна.

Жинхэнэ өлсгөлөн нь олон янзын хүчин зүйлээс үүдэлтэй байдаг. Хэт их шээхээс болж шингэн алдалт, цусан дахь сахар буурах, ходоодны хүчил ялгарах үйлдвэрлэл нэмэгдэх, унтах чанар алдагдах зэрэг нь шөнийн цагаар уусны дараа тайвширсан мэдрэмжийг төрүүлдэг. Харамсалтай нь, бага гистамины дарс нь эдгээр хүчин зүйлийг арилгаж чадахгүй байна.

Веглио Мехелино ба Фиглиогийн бага гистамины дарс нь дарсны сөрөг урвалын гол шалтгаануудын нэг болох гистамины хэмжээг бууруулахад тусалдаг. Энэ дарс нь гистамины мэдрэмжийг мэдэрдэг хүмүүст хэрхэн нөлөөлдөг болохыг би хэлж чадахгүй байгаа боловч мэдрэмтгий бус архичин гэдгээр нь би гистамин бага уух нь илүү тааламжтай болдог.

Дана Довэй

Сэтгэгдэл бичих

Your email address will not be published.